Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Sesiunea de Facebook organizata de ANAF in 07.09.2016 a avut ca si subiect impozitarea microintreprinderilor.
Iata cateva raspunsuri ANAF:
Intrebare 1 :
In cazul in care o microintreprindere platitoare de impozit pe venit, a depasit in cursul anului, de exemplu in luna aprilie 2016 ponderea de 20 % din venituri din consultanta, depune 010 si trece la impozit pe profit incepand cu 01.01.2016. Daca ulterior trecerii la impozitul pe profit, nu mai inregistreaza venituri din consultanta ci din vanzari si procentual veniturile din consultanta nu mai reprezinta decat 5 % din total venituri la luna august 2016, microintreprinderea pastreaza regimul de impozitare pe profit ?
Raspuns ANAF :
Din cele menţionate de dvs. rezultă că, în cursul anului 2016, microintreprinderea nu a mai îndeplinit condiţia referitoare la veniturile obţinute din activitatea de consultanţă, şi ca urmare va trece la sistemul de impozitare pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută pentru această activitate. Sistemul de impunere pe profit se păstrează tot anul fiscal.
Trecerea la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor se face numai în funcţie de îndeplinirea cumulativă a condiţiilor prevăzute la art.47 din Codul fiscal, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.
Intrebare 2:
Vă rog să-mi spuneți care este regimul fiscal al cheltuielilor nedeductibile înregistrate în cazul microintreprinderii plătitoare de impozit pe venit. Se pot înregistra şi care este impactul nedeductibilitații acestora ?
Raspuns ANAF :
În cazul microîntreprinderilor plătitoare de impozit pe venit , cheltuielile nedeductibile nu influențează calculul impozitului datorat, aceastea vor fi înregistrate în evidenţă potrivit regulilor contabile aplicabile.
Intrebare 3: Ne puteti da mai multe detalii despre ce ar trebui sa intre in consultanta si management? Linia este foarte fina intre consultanta si prestare de servicii, de ex o firma cu domeniul de activitate consultanta in marketing are un contract cu o firma sa ii gestioneze pagina de internet, ii spune cum dar si implementeaza, unde s ar incadra? Si cum am putea face aceste delimitari?
Raspuns ANAF :Referitor la întrebarea dumneavoastră, precizăm că încadrarea în categoria veniturilor din consultanță și de management se efectuează prin analiza contractelor încheiate și a altor documente care justifică natura veniturilor.
Menționăm că prestarea de servicii, în sensul taxei pe valoarea adăugată, este definită la art. 271 Cod fiscal.